Кућни видео-снимци могу открити аутизам код деце!

5 октобра, 2015

Пажљивом анализом и прегледањем видео-снимака које правите док ваше бебе гучу, ручају, спавају или се играју, можете открити да ли код детета постоје први знаци аутизма. Јасни знаци се појављују обично негде око другог рођендана, али у неким случајевима они нестају након неколико месеци или година, тврде стручњаци.

Управо ти кућни видео-снимци могу да ухвате наизглед безазлене аномалије у покретима код деце којима касније буде дијагностификован аутизам. Наиме, истраживање је обухватило пажљиво и студиозно прегледање снимака беба и испоставило се да постоје одређени покрети који су се учестало јављали управо код деце којој је касније дијагностификован аутизам.

Оно што је неочекивано јесте да то да ли дете успоставља контакт очима и да ли на осмех одговара осмехом није имало никакве везе с тим да ли је касније утврђен аутизам.

Истраживачи Универзитета у Грацу, у Аустрији, анализирали су 314 минута снимака које су родитељи 18 дечака рођених у Италији између 2004. и 2010. донирали њујоршкој фондацији за истраживање аутизма. Ово су дечаци код којих се у периоду од 12. до 24. месеца развио аутизам.

На снимцима су деца, бебе у узрасту од рођења па до свега шест месеци живота, а истраживање се фокусирало на њихове спонтане покрете, друштвено понашање и рани „говор” као што је смех и гукање. Од ових 18 дечака, код њих десет је дефинитивно дијагностификован аутизам у узрасту од 3,6 до 7 година, док је осам преосталих он нестао после 3. године!

Код деце с пролазним аутизмом покрети су били сасвим нормални, осим код једног детета код којег је касније дијагностификован посебан облик аутизма. С друге стране, десет дечака код којих је дијагностификован трајни аутизам, показивали су необичне покрете тела. Ово укључује необичну крутост тела, грчевите и неправилне покрете удова, споре и грчевите покрете и слабу контролу главе. Шест од ових десет дечака показали су монотоне и понављајуће покрете који су необични за тако мали узраст, тврде стручњаци.

Студија није укључила девојчице, а неки од дечака с пролазним аутизмом касније су развили тикове или Хиперкинетички поремећај (поремећај пажње).

Извор: WSJ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Кућни видео-снимци могу открити аутизам код деце!"

  1. Tamara каже:

    Bože ,da li ste vi neke škole završili…nije fora samo prepisati i prevesti neki random članak…dijagnostifikovan…odakle vam ta fraza…da li se dijagnostifikuje ili dijagnostikuje …a pri tome sam članak je neko istraživanje ,neka studija koja u konačnici ne znači ništa jer niti je dovoljan broj ispitanika,niti se može primeniti na opštu populaciju,jer nisu uključene devojčicr

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама