Министарство о државној матури: Збирке излазе у септембру, успех из средње школе носиће 30 до 40 бодова

Неформално удружење средњошколаца “И ми се питамо” које су основали управо ученици средњих школа са циљем да утичу на начин увођења државне матуре који и те како има утицаја на њихову будућност, предало је пре неколико недеља Министарству просвете петицију са 25.000 потписа којом се тражи да се државна матура одложи.

Како су говорили још тада, основни проблем државне матуре је тај што они који ће је полагати о њој не знају ништа. Осим тога, утисак који су стекли јесте да ће се од њих тражити “сирово бубање”. Државну матуру, осим тога, сматрају неправичном из више разлога.

Тим поводом одржан је и састанак представника удружења и министра просвете, на ком су средњошколци изнели своје недоумице поводом државне матуре. Неколико дана касније стигли су и одговори на део тих питања.

На питање који је праг за полагање државне матуре, одговор је да се он рачуна на сваком тесту појединачно, те да ће бити утврђен на почетку следеће године. Идеја има неколико, кажу из Министарства.

Што се тиче успеха у школи он ће се, кажу из Министарства, рачунати са 30-40 бодова, а успех на такмичењима носиће од 10 до 30 бодова.

Средњошколце је занимало и да ли ће постојати збирке из којих ће моћи да се припремају, а одговор је позитиван. Биће објављене у септембру и биће онлајн.

На тестовима ће, рекли су им из Министарства питања бити подељена по нивоима на следећи начин: 25% биће питања основног нивоа, 50% средњег и 25% чиниће тежа питања.

Који сегмент бодовне скале ће превагнути у рангирању код ученика који имају исти број бодова, одлучиваће факултети, речено је удружењу “И ми се питамо” из Министарства просвете.

Питања на која још чекају одговоре су и како ће се уписивати ученици који то желе да ураде накнадно, како ће се уписивати они који су средњу школу завршили “по старом моделу”, као и како ће функционисати пребацивање са једног факултета на други.