Neverovatne stvari koje bebe rade u stomaku

Koliko god da je nauka napredovala i pomogla nam da upoznamo prenatalni period razvoja, bebe u stomaku nikad ne prestaju da nas iznenađuju.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica koje nam je nauka otkrila o bebama u stomaku, a koje verovatno niste znali.

Mogu da osete ukus onoga što mama jede

Kad jedete, amniotska tečnost preuzima ukus hrane koju unosite. Iako naučnici nisu sigurni zbog čega se to dešava, pretpostavljaju da je majka priroda opet umešala prste svojom magijom kojom sve rešava. Oni veruju da ih priroda na taj način priprema za ukuse koji ih čekaju da se rode.

Muški fetusi mogu imati erekciju.

Iako možda zvuči čudno, erekcija je prilično normalna pojava kod beba dečaka u maminom stomaku. U većini slučajeva se dešava kad se bebi piški.

Bebe u stomaku piju amniotsku tešnost

Kako se bubrezi formiraju u prvom trimestru, beba kad proguta amniotsku tečnost, ona je kasnije ispiški pa je proguta ponovo. Da, piju svoj urin. I to je potpuno normalno i zdravo.

Čitavo telo pokriveno im je dlačicama, što može izazvati gorušicu

Sa 16 nedelja, bebi počinju da rastu dlake po celom telu. One otpadaju pre nego što se beba rodi, ali dok je u materici, istraživači su potvrdili ono što su nam babe odavno govorile – dlake kod bebe izazivaju gorušicu kod mame.

Štucaju u stomaku

Dok je u maminom stomaku, beba štuca i to, verovali ili ne, već u prvom tromesečju! Ali to ćete verovatno moći da primetite tek u trećem tromesečju.

Plaču

Bebe koje dosta plaču kad se rode, verovatno su to dobro uvežbale još u stomaku. Ali, plakanje u materici je drugačije. I tiše.

Mogu da čuju i upamte muziku

Bebe mogu dosta da čuju od onoga što se dešava oko mame, dok su u materici. Mogu da sinhronizuju disanje s muzikom koju čuju i čak da je upamte i formiraju uspomene na melodije.

Igraju se

Iako ljudi uglavnom veruju da bebe sa igrom počinju mesecima nakon što se rode, to je daleko od istine. Bebe se igraju još u maminom stomaku! Tako da, ako ste raspoloženi, bocnite malo svoj stomak, pustite im pesmu, oslovite ih imenom (ako ga već imaju). Pričajte s njima i igrajte se. Možda vam i „odgovore“.