Светомир Бојанин, дечији психијатар: Родитељи, пажња!

8 фебруара, 2016

12654433_841258549313462_3714960139549837311_nПрепуштање деце цртаним филмовима због тога што су родитељи савременог света одсутни, разуђени ангажовањима по различитим тржиштима роба, идеологија, радне снаге, пуког профита, умногоме онемогућава да се она изиграју негде у групи, у неком парку велеграда или на неком пољанчету града у унутрашњости или неког засеока. Тек ту у парку, пољанчету, увек ту, у некој групи, откривају закономерности вредније од очигледних предмета, играчки, без обзира колико су оне скупоцено украшене. Замишљено путовање аутомобилом може да се изведе и лепо израђеним моделом аутомобила, али и са кутијом од шибица или дашчицом која се нашла ту негде, при руци, која се гура по одређеној путањи.
Треба да се омогући деци да у свакој игри открију идеју и смисао игре. Да уоче да је остварење идеје суштина игре, а не украшеност предмета којом се та идеја остварује. Тек када дете открије да није битан предмет него концепција игре која се остварује, онда смо на правом путу коришћења игре као начина којим се продире у тане света и настањује у њему.
Од понашања нас родитеља и одраслијих особа у окружењу зависи да ли ће наше дете од гумених пушака и тенкова градити ограде између којих ће да “храни” или да “лечи” јелене, зечеве или шимпанзе /…/, или ће са тим стварима јуришати да удари суседа.
(Светомир Бојанин, дечији психијатар)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама