Разлика између огледних и угледних часова

12 септембра, 2016

Угледно предавање је наставни рад који пре свега изводе наставници ментори у школи – Вежбаоници за студенте наставничког смера, као и остали наставници у склопу програма стручног усавршавања наставника, а посебно почетника – стажиста, ради практичне демонстрације извођења наставе, што треба да послужи као узор, углед и модел за рад.

Огледни наставни час је посебно припремљено предавање за наставничке кандидате или наставнике почетнике које држе најбољи и најискуснији наставници. Циљ огледног часа је да се прикаже најцелисходнија организација рада на часу, могућности примене различитих облика, метода и поступака коришћења савремених наставних средстава и др.

Организација отворених (огледних и угледних) часова

Ови часови се могу организовати на нивоу предметне и разредне наставе, као и у оквиру једне струке. Међутим, препоручује се да се такви часови изводе на тему која би могла бити интересантна за све наставнике или већину њих. То су:

– интерактивне методе у учионици,
– формативно оцењивање,
– индивидуална подршка ученицима,
– коришћење ICT  у настави итд.

Огледни час

Часови који имају изразито иновативну ноту. Они на сасвим нови и до сада неуобичајени начин презентирају неку наставну јединицу. Ради се, дакле о ОГЛЕДУ(покушају), који може, а не мора да буде образац за будуће понашање наставника.

Угледни час

Угледни часови су по својој основној шеми и организацији структурирани на уобичајени начин, али на једном вишем и квалитетнијем нивоу. У њима ништа није потпуно ново и непознато, али је припремљено и реализовано на узоран начин, тј. за углед другима и може да послужи за пример.

Извор: uglednicasovidailine.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Разлика између огледних и угледних часова

 1. Viktorija каже:

  Zelim da odrzim ogledni cas Nacionalni parkovi, IV razred egzemplarna nastava, a moj direktor tvrdi da ogledni casovi vise ne postoje, vec samo ugledni. Da li je to tacno, i da li ovo sto sam navela moze da bude ogledni cas?

  1. Jasmina каже:

   Pozdrav Viktorija,
   oglednost časa (tj. ogled) nije vezana ni za nastavnu jednicu niti za vrstu. Ogled je naučni metod u kome se nešto podvrgava merenju. Kao takav, koristi se prilikom istraživanja. Niko pa ni direktor ne može da zabrani da nastavnici istražuju. Opet, istraživanja u obrazovanju se teško osmišljavaju i sprovode. Da, ja se sa ovim što je napisano u članku delimično slažem……

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама