Учитељица Тања: „Драги родитељи, обраћам вам се првенствено као родитељ основца, али и као просветни радник…“

Учитељица Татјана Крсмановић из београдске ОШ „Ратко Митровић“ има важну поруку за све родитеље школараца, у тренутку када су нам прибраност, сталоженост и емпатија потребнији него икад.

“Драги родитељи,

Обраћам вам се првенствено као родитељ основца, али и као просветни радник. Новонастала ситуација је свима тешка. На ванредне околности никада не можете бити спремни, то су дани када се боримо са непознатим. За све нас ово је период у ком треба да будемо прибрани, организовани, сналажљиви, емпатични и, наравно, здрави. Живот нам се свима променио, па и посао. Моја струка се суочила са нечим новим и подоста непознатим. Све оно што смо до сада спорадично радили дигитално и електронским путем, сада треба да постане наша и ваша свакодневица. Свако од вас мора на другачији начин да ради у овим околностима и сви наилазите на проблеме и на различита мишљења у вези са решавањем истих.

Не кажем да су наши проблеми највећи, али јесу комплексни. Посао нам се заснива на свакодневном виђању са децом, на интеракцији, индивидуалном приступу, погледу и осмеху. То је тренутно немогуће. Од предавача морамо постати достављачи информација и материјала. Није нам лако, а није ни вама, родитељима. Сви ви имате своје обавезе и послове који су у највећем броју случајева везани за кућни рад, а очекује се од вас и ангажовање око дигиталне наставе.

Могу да вам обећам да ћемо се сви ми потрудити да садржаји које добијете електронским путем, буду сажети и јасни и прилагођени самосталном раду детета. Сигурна сам да су у свим школама колеге расположене да дају појашњења и објашњења, да сачекају да се уходате и да имају разумевања за неприродан начин живота у свим домовима. Знам да вас брину и оцене.

Верујте, неће бити проблема. Увек се све ради у корист детета, а тако ће бити и сада. Деца неће бити оштећена оценом, али ће бити оштећена ако и ми и ви не схватимо озбиљно тренутни задатак. Знање је благо, потрудимо се заједно да деца у овим околностима што више науче. Кад шаљете домаће задатке и садржај који дете треба да уради, пошаљите и неку шалу, виц, доскочицу, уз осмех и позитиван дух све ово ће лакше проћи.

Желим да се вратим на почетак. Многи од нас су родитељи школске деце, а то значи да и ми као маме и тате морамо да учимо са својом децом, а и вашој деци да омогућимо потребан садржај. Не бих да звучи патетично, само желим да нагласим да смо на истом задатку са истим или сличним проблемима.

Настава на даљину је термин који нас је, можда, све уплашио, али верујем да ће страх већ након неколико дана прећи у позитивну енергију којом ћемо превазићи све тешкоће. Пратите наша упутства, сарађујте са нама и помозите нам да дане пред нама превазиђемо на најбољи могући начин.

Чувајте здравље!

Татјана Крсмановић, учитељица у ОШ „Ратко Митровић“