Za dobar početak škole – „tegla želja” za roditelje

septembar 9, 2017

Ne dozvolite da vas naslov naljuti i natera da pomislite da želimo da kažemo da su nastavnici tu da roditeljima ispunjavaju želje.

Ne. Ideja o tegli želja ima sasvim drugi cilj. Reč je o (oprobanoj) metodi za bolje razumevanje, brže upoznavanje i uspešniju komunikaciju na relaciji roditelj-nastavnik.

Evo o čemu je reč. Kada ovog septembra budete dočekali roditelje svojih đaka, na svoj sto stavite praznu teglu na kojoj će pisati „Tegla želja”. Obezbedite i dovoljan broj papirića za roditelje i zamolite ih da napišu nešto što bi želeli da nastavnik zna o njihovom detetu ili što je njegova želja u daljem radu nastavnika sa decom. Svaki papirić treba da bude i potpisan (kako ćete inače znati o kom je detetu reč). Ovo je mali gest kojim se postiže toliko toga:

  1. Roditelji imaju osećaj da su vam važni – oni i njihova deca. Da nisu tu samo oni zbog vas nego i vi zbog njih
  2. Stičete realan utisak kako vas roditelji vide
  3. Možda zaista dobijete neku pametnu ideju za dalji rad
  4. Možda saznate nešto važno što neki roditelj nije smeo/hteo/mogao da vam kaže direktno.

Naravno da nije vaša obaveza da ispunjavate želje iz tegle. I sigurno ni roditelji neće to očekivati. To vam jednostavno može olakšati rad i upoznavanje i dati poneku dobru ideju. Ili možda razjasniti neke stvari koje vam ranije nisu bile jasne (možda neko dete ima problem za koji niste znali).

U svakom slučaju, predlažemo da teglu isprobate jer, da šteti ne može, a da koristi – sigurno može.

A. C.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama