Fizioterapeut: Zašto je važno da dete PUZI pre nego što prohoda

Bez obzira na to da li će puzati ili ne, bebu treba podsticati na puzanje kada počne da pokazuje interesovanje za okolinu, što se događa nakon što napuni šest meseci. Kako ne može da dohvati igračke koje su van domašaja ruku, pokušaće da pomeri telo u tom pravcu.

Puzanje se postepeno razvija kroz položaj na stomaku, tako da priprema za puzanje započinje stavljanjem bebe na stomak kada je budna od prvih dana po rođenju. Položaj na stomaku podstiče bebu na odizanje glave, nauči da se odupire rukama, podiže na kolena, uspostavi ravnotežu i na kraju krene napred.

Ako u prvih šest meseci bebu uopšte niste stavljali na stomak ili je to bilo retko, sigurno će se buniti kada krenete da je učite da puzi. Većina roditelja u ovoj situaciji odustane uz konstataciju da njihovo dete ne želi da puzi. Ukoliko je to slučaj sa vašom bebom, a želite da pomognete bebi da savlada ovu veštinu potrebno je strpljenje i istrajnost.

Da bi zauzela četvoronožni položaj, beba prvo treba da nauči da se uspravi u potrbušnom položaju, da se oslanja o opružene ruke, zatim da se bočno pomera i okreće u krug pa tek onda da krene da puzi u napred.

Ako beba nije boravila na stomaku od rođenja, naročito ako je naviknuta da pasivno sedi sigurno će se negodovati dok pokušavate da je naučite da puzi I tražiće da je uzmete u ruke. Zato je neophodno da budete na podu sa njom, da je animirate igračkama I istrajete sa vežbama.
Puzanje nije neophodan preduslov za hodanje ali je odličan trening za sve mišiće, kako za njihovu snagu tako i za elastičnost. Nakon kretanja po ravnom, dete će početi da savlađuje prepreke, na kraju će puzati uz stepenice. Upoznavanjem prostora u kome boravi, dete poboljšava svoje motorne sposobnosti kojima stiče fizičku nezavisnost.

Kada dovoljno očvrsne i ovlada ovim fazama kretanja, počinje da se uspravlja najpre u klečeći položaj i na kraju u stojeći iz koga će početi da pravi prve samostalne korake.

Sva iskustva profesionalaca koji prate razvoj dece, neosporno govore da je puzanje izuzetno važno za pravilan razvoj motorike. Neka deca prohodaju pre nego što nauče da puze ali bez obzira da li će propuzati ili ne treba sprovoditi vežbe pripreme za puzanje koje imaju za cilj da ojačaju mišići ruku i nogu pri oslanjanju na šake i kolena.

Dok se beba ljulja u četvoronožnom položaju prenoseći težinu napred – nazad, ona jača mišiće trupa koji će je kasnije održavati u uspravnom položaju.

Prerano postavljanje deteta na noge da stoji dovodi do prenaprezanja mišića, do velikog opterećenja zglobova nogu, čak i do pojave deformiteta stopala.

Snežana Milanović, visoki strukovni fizioterapeut

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku