Зашто су друштвене игре корисне за децу

26 маја, 2016

Свако дете се барем једном у животу сусрело с друштвеним играма. Био то класични „Човече, не љути се” или нека новија, много комплекснија игра, чињеница је да учестало играње друштвених игара може повољно утицати на когнитивни развој детета и брзину закључивања.
Ево које су предности играња друштвених игрица:

1. Развој критичког мишљења

Како дете расте, тако се развија његово мишљење и поглед на свет. У том развоју друштвене игре и те како могу бити од користи, што у последње време наглашавају и многи стручњаци. Када се дете за време игре нађе пред неким проблемом, покушаће да га реши. У почетку ће му у томе помоћи саиграчи, а с временом му такве ситуације неће представљати препреку. Стручњаци кажу да управо овакве ситуације уче дете како и у стварном животу рационално решавати потенцијалне проблеме, док неки чак кажу како друштвене игре (под условом да се играју од ране доби), помажу и повећавању дететов коефицијент интелигенције.

Foto: Pino-toys.rs

Foto: Pino-toys.rs

2. Самосталност

Ако се ради о игри у којој сваки играч делује самостално, дете ће научити како за своје потезе у игри не треба никоме од укључених дати оправдање – зашто се одлучило баш на тај потез? Такође ће схватити како остали нису ту како би му дали савет, те ће неке ситуације морати сам да реши. Ово, дакако, може бити вредна лекција о самосталном суочавању с проблемима с којима ће дете једнога дана бити суочено.

3. Тимски рад

Ако одаберете игру у којој се саиграчи групишу у тимове, дете ће схватити важност међусобне сарадње, али и стварања компромиса. Ако желе да постигну циљ (у овом случају победу), деца ће кроз игру схватити да је сарадња с осталим члановима тима често једини пут до тога.

4. Побеђивање –да ли је заиста важно?

И док се малој деци (до отприлике четврте године) често попушта кад је о друштвеним играма реч, након навршене пете године живота помало их треба навикнути како константно побеђивање, у стварном животу једноставно – није могуће. Наравно, овакве промене у игри не би требало увести нагло, а с дететом би након пораза требало попричати о томе како се осећа. Једном кад ваше дете заиста схвати како је пораз саставни дио игре, те да циљ оваквих игара није увек победа, почеће да прихвата и „поразе“ у стварном животу, те да се ствари не могу увек одвијати онако како желимо.

5. Читање

Током играња друштвених игара, често се појављују натписи на картицама или на површини на којој се игра одвија. Када дете неколико пута види исту реч, а саиграчи му ју прочитају, велике су шансе да почне да препознаје и повезује слова у целину, а онда и да чита (може бити од велике користи за децу која се спремају за школу). Иста је ствар и с бројевима, које садржи већина друштвених игара.
Извор: školskiportal.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама