Зауставите кмезавост код деце

5 децембра, 2018

Важно је да имате на уму чињеницу да се кмезавост смањује одрастањем

Наука каже да су кмезави звуци деце на топ листи непријатних звукова које људско уво може да чује. Само питајте родитеље. Они знају. У овом случају се теорија и пракса савршено слажу. Док су деца, чини се, природно програмирана да уносе нервозу и цепају уши и живце на фронцле.
Постоје начини који обећавају, уколико се ревносно примењују, престанак ових непријатних излива понашања. Како ми, као родитељи реагујемо на дечије кукање и како их усмеравамо, има директни утицај на то хоће ли се њихово изражавање незадовољства испољити на добар начин или кроз кмезавост.
Важно је да имате на уму чињеницу да се кмезавост смањује одрастањем. Док ти тренуци не дођу морамо да се осигурамо добрим алатима. Следеће стратегије и алати сигурно помажу:
Ваш поглед на ствари – пола решења
Колико год раздражљивост иритирала родитеље, морамо да признамо да деца не кмезе намерно. Нити раде то да би нервирала родитеље. Кмезавост је последица фрустрације и жеље да се она испољи. Таква гласна раздражљивост је део одрастања. Веровали или не, она је добар знак правилног одрастања.
Пронађите окидач
Каквог је расположења ваше дете када проведе напоран дан? Како се понаша када је гладно, или када вас је жељно и фалите му? Да ли је недавно прошло кроз велике животне промене или се суочило са проблемом у школи? Уколико пронађете могући окидач, потрудите се да свом детету посветите више квалитетног времена, прошетајте се, возите бицикл или се играјте.
Прозовите ружно понашање
Деца обично ни не примете да су кренула путем кмезавости. Скрените им пажњу на понашање питањем: “Замисли да се мама и тата тако понашају када им се не устаје ујутру за посао. Да ли би нам кукање помогло? Да ли би нешто постигли?” Затим, слободно, имитирајте звук кукања. Свакако, то не значи да треба да их исмевате, већ само да на паметан начин скренете пажњу на непожељно понашање.
Јасно им ставите до знања да кукање није прихватљиво
Ваше дете мора да зна да кукање није прихватљив начин за изражавање незадовољства. Као што сте га учили да није у реду ударити пријатеља или дете у паркићу, јер им није по вољи, исто тако треба да знају које је понашање прихватљиво када треба да изразе емоције. Јасно му ставите до знања да их нећете чути нити слушати док вам се не обрате нормалним тоном.
Не дозволите да се види ваша нервоза
Мало дубоког дисања и бројања до 1000 никада никоме није одмогло. Када уочите да вас обузима нервоза склоните се на кратко и дишите дубоко, немојте да реагујете нагло. Ако ваше дете види да сте дозволили негативним емоцијама да управљају вашим реакцијама, јасно му дајете до знања да и оно може тако да се понаша. Регулишите своје понашање како бисте били добар одраз онога што желите да видите у вашем детету.
Не попуштајте
Да, наравно, најлакше је дати детету слаткиш за којим цвили и решити проблем, зар не? Али, у томе се крије цака и грешка. Попуштање има тренутни ефекат. Дуже стазе ће остати поплочане кукањем.
Будите доследни
Доследност је кључ дисциплине. Нема потребе да уводите правило које каже “не” кукању, већ будите доследни у дисциплини која успоставља позитивно понашање. Ставите детету до знања да кукање није прихватљиво и да се њиме ништа не постиже, да ви не охрабрујете такво понашање и да сте спремни да га чујете тек онда када вам се обрати нормалним тоном.
 
Извор: Најбољамаманасвету

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама