Igre kojima dete možete pripremiti za polazak u vrtić

28 avgusta, 2014

Vežbajte razdvajanje, neka dete zna da ako vas nema, da ćete se i vratiti, a pre odlaska u vrtić, dobro je podsticati i osamostaljivanje deteta, savetuje psiholog Ines Knežević


Prvi odlazak u vrtić velika je promena u vašem i životu vašeg deteta. Vrtić je okruženje u kojem će dete razvijati socijalizaciju i komunikacijske veštine, zato ne morate brinuti o tome što sve zna raditi, na primer, prepoznaje li slova i brojeve. No, odlazak u novo okruženje i upoznavanje novih lica kod mnoge dece budi osećaje poput straha i negodovanja.

Čudesan lek protiv tuge i straha koje mnoga deca osećaju kod dolaska u jaslice ili vrtić ne postoji, ali mnogo se toga može učiniti da se taj prelaz od kuće do jaslica detetu učini manje stresnim.

Razdvajanje i upoznavanje novih ljudi
Što možete da učinite? “Skrivajte pred detetom predmete i to tako da ih lako može naći (igrajte se ku-ku igre). Malo dete ne može zadržati vašu sliku u pamćenju. Kad vas ne vidi, to je za njega jednako kao da ne postojite. Ovakve igre pomažu vašem detetu da shvati da ćete se i vi, kad odete, opet pojaviti”, savjetuje psiholog i dodaje da je dobro navikavati dete na odlaske i dolaske, rastanke i ponovne susrete.

“Kad vežbate razdvajanje recite svom detetu da odlazite u drugu sobu i da ćete se brzo vratiti. Iako možda ne razumije vaše riječi, razumet će vaše geste i intonaciju. Ako zaplače, ponovite da se brzo vraćate, pa to i učinite, smiješeći mu se.

Postepeno produžavajte vreme svoje odsutnosti i vaše dete će naučiti da ćete se vratiti i da je sasvim uredu to što vas ponekad nema”, obijašnjava psiholog. Što češće nakratko odlazite i vraćate se, vaše dete će imati više poverenja u vas i vaš povratak.

Ako vaše dete kreće u jaslice, tokom meseci koje prethode polasku u jaslice pozivajte prijatelje u vaš dom i polako navikavajte svoje dete na upoznavanje novih ljudi. Psiholog preporučuje da pozovete nekoga u svoj dom kako bi se poigrao s vašim detetom, dok ste vi zauzeti drugim obavezama u kući.

Novi dnevni ritam
“Vodite dete na nova mesta gde može ostvariti kontakte sa svojim vršnjacima (parkovi, igrališta, peščanici). Podstičite osamostaljivanje deteta u svakom pogledu. Neka uči da pije iz čaše, da koristi  kašiku… sve će mu to olakšati boravak u jaslicama kada vi niste  blizu”, predlaže psiholo i naglašava da nikako ne biste smeli pretiti detetu rečenicama poput:
“Videt ćeš kad budeš išao u vrtić! Tamo će te naučiti redu!”, jer tako samo možete prestrašiti dete i stvoriti odbojnost prema vrtiću. “Ohrabrite dete, istaknite pozitivno, npr. ‘Čekaju te deca, igračke, biće ti zabavno'”,

Ako je vaše dete starije, prošetajte povremeno s njim oko vrtića, razgovarajte o vrtiću i zajednički se radujte skorom polasku. U vrtiću se od deteta očekuje sposobnost saradnje s drugom decom, ali i slušanje uputstv vaspitačica. Zato, prihvatite, gradite i negujte komunikaciju poverenja i auradnje s vaspitačicama i ostalim zaposlenicima u vrtiću.

Jedna od novosti u životu deteta sigurno je i promena dnevnog rasporeda. “Učinite detetov dnevni raspored što doslednijim i predvidljivijim. Iako dete jasličke dobi nema osećaj za vreme i ne zna gledati na sat, ono počinje usvajati dnevne rasporede i to mu daje dodatnu sigurnost u koju se može pouzdati”, zaključuje psiholog.

Piše Tajana Tretnja

Izvor: klokanica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama