„Мама, фалио ми је бод до тројке.” Најбољи друг: „Није, рекла је да ти је поклонила два.”

26 децембра, 2020

Десетогодишњак, са другаром, прилази родитељима после школе и саопштава да је из математике добио два, али му је фалио један бод до тројке. Бод до тројке покушава да искористи као амортизер информације. У очима мало страха, мало туге.

Родитељи, срећом разумни људи, спуштају лопту и терају страх из дечјих очију предочавајући природну последицу двојке: „Нема везе, вежбаћеш више и поправићеш оцену. Мало мање слободног времена је најгоре што ће ти се десити… немој да бринеш”.

Међутим, у том тренутку се у разговор убацује друг: „Није ти фалио бод до тројке, рекла је да ти је поклонила два”.

Дечак, тренутно са титулом двојкаша која му никако не прија, шири очи још више. Издаја. Двојка, а на двојку – издаја другара.

„Ниси добро чуо, фалио ми бод до тројке”.

„Неееее, рекла је да ти је поклонила два”.

Мук.

Родитељи, свесни да је лекција о другарству изнад сваке оцене прекидају непријатни сплет издаја – лаж (свесни су да њихов двојкаш покушава лажима да се извуче): „Децо, држите се заједно. Уколико учитељица сматра је да је детаљан опис двојке битан, позваће нас. Уколико ми сматрамо да је од пресудног значаја јачина двојке отићи ћемо код учитељице… Ти, најбољи друже, свакако не би требало да о томе говориш сада и овде…”

Дуго су причали о лојалности и другарству са својим сином тог дана, а двојку нико није спомињао. Само су задали по 10 задатака за сваки наредни дан.

Бити искрен је важно, али како деца расту другарство и лојалност су пут до самопоуздања, припадања, сигурности, стабилности…

Ћутати је злато, понекад.

Да ли учите децу да буду добри другари и подршка? Да ли их учите шта са туђом двојком? Сви они, бар до 18. године пуно греше, поред свих наших лекција. И ми смо грешили.

Али лекције о пропадању и лојалности НЕ СМЕМО пропустити. Саме неће доћи.

Аутор: Снежана Голић, педагог развојног центра Фактор

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "„Мама, фалио ми је бод до тројке.” Најбољи друг: „Није, рекла је да ти је поклонила два.”

 1. Mama каже:

  Imam devojčicu od 9 godina, II razred, koja pati jer nije pronašla drugaricu u odeljenju. I često je izdvojena od nekog društva barem na slikama koje nam učiteljica šalje. Po prirodi nije povučena. Pričalica je i zanimljiva je, duhovita i medju najboljima u razredu po znanju. Mogu slobodno da kažem da je dobrica, i sklanja se od konflikta i vršnjačkog zadirkivanja. Ali vidim da pati. Kako ja da joj pomognem?

  1. Mama каже:

   Postovana mama moja devojcica je 3-ci razred i nema drugaricu. Znam da pati ali prosto je tako ima odlican odnos sa decacima vole je i druzi se sa njima . A 2 devojcice su je prosto izbacile i odvojile od svih. U pitanju je cista ljubomora. Stalno zele da poniste uspeh neki dan je jedna od njih stala ispred mene i rekla mi doslovce. Ja sam dobila 5 iz engleskom a A je dobila 4 pred svim roditeljima a istina je da je moje dete dobilo 5 a ona 4. Tako da ce sa jos jednim drugarom iz razreda od sledece godine krenuti u drugu skolu. Ja ne mogu da vaspitavam tudju decu a mogla bi roman da napisam a ne znam sve.

  2. Jelena каже:

   Prebacite je u drugu školu… Nama je to pomoglo na kraju. Prethodno smo svašta pokušavali…

 2. Dragana Mudrinić каже:

  Ja moje učim GSP ( gledaj svoja posla ) sem svoje ne zanimaju te tudje ocene i ne komentarišu se.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама