Прича о једном тати који је пре 60 година пожелео да својој беби пружи најбоље

13 октобра, 2018

Давне 1958. године у градићу Комо на северу Италије родила се једна беба. Након тог догађаја породице су добиле верног савезника у родитељству.
Сви имамо нешто од Chicco опреме. А да ли знате како је овај бренд настао?

Све потиче из породице

Пијетру Кателију околности баш и нису ишле на руку. Рођен је 1920. године у Италији у доба када је Мусолини долазио на власт. Одрастао је без мајке у земљи која је тонула у фашизам ослабљена Првим светским ратом и Великом економском кризом. Уз оца радника на швајцарској железници био је принуђен да се рано осамостали. Са 17 година је постао рачуновођа у немачкој фирми где га је већ са 20 дочекао Други светски рат.

Пијетро Катели испред свог музеја


Пијетру Кателију, дакле, околности баш и нису ишле на руку.
Или јесу?

„Срећа се рађа из несреће“ – Лао Тсе.

У хаосу Другог светског рата вредни Пијетро је и даље радио. И рат је прошао. Затим је кратко време био путујући трговац. А онда, са само 26 година, одлучује да отвори властиту фирму АРТСАНА у малом локалу на обали језера Комо. Много пре него што су се ту доселили Џорџ Клуни и Сер Ричард Бренсон.
1958. године способни Пијетро добија сина првенца. Сада већ успешан трговац медицинском опремом, Катели схвата да је за бригу о беби потребно много ствари, а не постоји фирма која се само њима бави. Па, зашто да онда такву фирму не оснује он?
Купује флашице и цуцле и (гле чуда!) спаја их у исто паковање. Купује и ћебад за бебе. Свим производима даје јединствено име – Chicco, по надимку свог сина Енрика.

Прва фирма са опремом за бебе и малу децу

Сналажљиви Катели у правом тренутку покреће Chicco. Животни стандард Италијана расте, а наталитет се нагло повећава (чувена „Baby Boomers“ генерација). Па чак и он сад има троје деце!
Такође, коцкице Пијетрове тешке младости се полако слажу. За време Другог светског рата је био избеглица у Швајцарској. Године 1943. је видео да америчка организација YMCA пакује хуманиратну помоћ у лепу амбалажу. Сада, када води Chicco, и он жели да остави добар први утисак на купце, па своје практичне производе продаје у привлачном паковању.
Катели добро зна шта је потребно просечној породици и одлично уочава друштвене промене. Временом ће Chicco постати једна од 10 најпродаванијих италијанских робних марки са представништвима у 120 земаља света.

„Успех често долази онима који су превише запослени да га траже“ – Хенри Дејвид Торо, амерички писац.

Сваке године Кателијева фирма избацује нов производ. Већ у години оснивања Chicco патентира цуцле и флашице против штуцања. Неколико година касније издаје први часопис о родитељству којим едукује младе родитеље.
Године пролазе, а Кателијеве идеје не пресушују.
Средином шездесетих обрео се у Цириху. Једно пролећно јутро док је стајао испред познате златаре, запазио је у излогу огрлицу са мноштвом разнобојних пчелица. Слажући накит, јувелир ју је руком случајно затресао. Пијетро је тада помислио како би било забавно једној беби да јој се изнад главе покрећу овакве фигурице. И још кад би ту била нека фина музика… И тако је 1967. настала прва Chicco играчка – музичка вртешка са пчелицама која је касније продата у милионима примерака.

Следеће године компанија избацује зекице – један комад одеће сада замењује мајицу, панталоне и чарапице заједно. Овај данас незаобилазни одевни предмет за бебе настао је по узору на трикое које су 50-их и 60-их година носиле америчке пин-ап девојке и Плејбојеве зечице.

Све више људи вози аутомобиле, па Катели патентира столицу за храњење која уједно може и да се стави као седиште у аутомобил.
Мудри директор мисли и на своје раднике. 1969. године премешта Chicco у нову фабрику. Канцеларије су простране и светле, а организује и превоз радника на посао. Уводи најсавременију опрему, кантину за све запослене и радионицу за обуку. Отвара аутоматизована складишта и центар за обраду података из свих огранака.

Прилагођавање великим променама

Долазе седамдесете. Наталитет се у Италији смањује, а све више мајки одлази на посао. Бебе чешће пију млеко у праху, па настаје Биконико флашица са прстеном који контролише проток млека. Такође, фирма креира и чувене прве ципелице за бебе, као и дубак.
Осамдесете су године електронике и робота. Chicco прави лагана и склопива кишобран-колица која је осмислио аеронаутички дизајнер Мекларен. Године 1989. ауто-седишта постају обавезна у Европи, па профит овог сектора расте за 150%.
Такође компанија прави и пластичног дечјег коњића за јахање. Пијетро Катели гаји посебну љубав према дрвеним коњићима и сакупља их годинама. Он ће у част ове играчке отворити музеј на свој 80. рођендан и поклонити му властиту колекцију.

Затим Катели постаје модни гуру. 1989. године видевши на Тајвану како деца носе удобне платнене патике са гуменим ђоном, осмишљава прави модни хит – Chicco патике у 10 боја.

Деведесетих конкуренција дечје опреме постаје веома јака.

Chicco креће да производи дечју дерматолошки тестирану козметику Infinite Dolcezze. Крајем деценије компанија отвара представништва у САД-у, Јужној Америци и Турској. Уводи се и валута евро. Услед глобализације компанија прави двојезичку играчку – фарму, за рано учење енглеског језика.
Пред сам почетак 21. века фирма пушта у продају 3-у-1 колица са носиљком и ауто-седиштем.
Кателијев Chicco је прва компанија која тестира дечје производе. У новом миленијуму отвара се Chicco опсерваторија где се научна испитивања комбинују са информацијама које дају родитељи како би артикли били што сигурнији и адекватни развоју беба.
Пијетро Катели је преминуо 2006. после дуге болести у свом родном градићу Комо који је сада стециште светског џет-сета.

Chicco-ово наслеђе после Кателија остаје у оквиру породице

Те 2006. његова два сина и ћерка настављају да јачају робну марку која служи бебама. Исте године Chicco креира лажу која се прилагођава бебином непцету, као и нову модну линију зекица са познатим ликом Chicco кравице.
2008. долази светска економска криза. Потрошачи имају све мање новца и све веће захтеве.
Chicco породица се окреће хуманитарном раду. 2010. године настаје Chicco di Felicità – покрет који промовише усвајање деце са посебним потребама. Пласира се наруквица са амајлијом у облику звезде. Преко 300.000 људи купује ову наруквицу, а стотине деце са посебним потребама добијају дом.
Од 2013. до сад Chicco донира пола милиона евра земљама трећег света за лечење деце која пате од болести срца како би се обучили лекари, обавиле интервенције и пружила адекватна медицинска нега.

Најновија истраживања сада препоручују да беба што више борави у друштву мајке. Тако настаје Next2Me – преносиви креветац који се спаја са брачним креветом, па беба коначно може да мирно и безбедно да спава поред маме. Са покретном колевком Chicco Baby Hug 4 у 1 родитељи могу неометано да воде бебу за собом из једне просторије у другу.

„Бебин плач је тачно онолико озбиљан колико и звучи“ – Џин Лидлоф, америчка ауторка књиге „Појам континуума“.

Дух Кателија и даље живи у Chicco

И данас, 60 година од када је Пијетро Катели основао Chicco, овај глобални бренд и даље личи на њега:

  • Има развијену емпатију и емоционалну интелигенцију, јер одлично разуме потребе беба
  • Одликују га професионализам и стручност – захваљујући подацима из Центра за истраживање Chicco нуди безбедне и поуздане производе који испуњавају психо-социјалне, емоционалне и друштвене потребе беба.
  • Флексибилан је и савремен, јер стално прати убрзан живот и нова научно-технолошка достигнућа.
  • Иновативан је – и даље осмишљава нове ствари.
  • Увек је у служби потрошача. Сви његови производи су једноставни и лаки за коришћење.

Chicco-ви производи обухватају све фазе раног дечијег развоја: од трудноће, преко рођења детета и дојења, па све док оно не напуни 3 године. Прва опрема за бебе, хигијена и заштита, опрема за излазак из куће и путовање, одмор и спавање, игру, гардероба и ципелице – све је то Chicco. Његов оснивач Пијетро Катели је био способан предузетник. Побољшао свој бизнис са беби-опремом тако што је урадио најхуманију ствар – ангажовао је науку и слушао шта говоре мајке. Помно је пратио и налазио решења за динамичне промене у породици 20. века. Његова творевина Chicco са поносом већ 60 година ради у служби родитељства.
Аутор: Мариа Милојковић
Промо текст

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама